Hoe ziet een ceremonie eruit?

Iedereen kan zijn of haar eigen ritueel vormgeven. Afhankelijk van je relatie tot geloof/spiritualiteit, aanleiding of netwerk creëer en beleef je je eigenheid in een vormgegeven ceremonie. Omdat ceremonie wel in teken staan van een verandering, breng je wel aandacht naar de dag met behulp van de plek, wie er bij is, rituele handeling, muziek, woorden of stiltemomenten. 

Er zijn talrijke levensfasen om een ritueel te ontvangen. Maar een aantal levensbepalende moment zijn uitermate geschikt voor ritueel en ceremonie.

– Geboorte

– Menarche

– Huwelijk of echtscheiding

– Moederschap

– Menopauze

– Levenseinde

Ingrid heeft met het project Werkplaats van de Stilte een ontwerpend onderzoek uitgevoerd naar Rituele Stilteruimte en hoe deze er uit zouden mogen zien. Tevens heeft ze met haar werk als doula veel jonge moeders begeleid in de nieuwe realiteit van het (moeder) leven. Ook wordt ze gevraagd om te ondersteunen bij het proces van ontknoping bij echtscheiding, of een doop ritueel.

Neem contact op als je graag een ritueel voor jouw nieuwe levensfase wilt vormgeven. 

Ceremonie

Elke nieuwe fase in het leven verdient een moment van stilstaan. Een adempauze die zorgt dat je even kan terugblikken en vooruit kijken. In tribale tijden hadden we ritueel en ceremonie voor deze overgangsmomenten die door de kerk werden overgenomen in hun sacramenten. Helaas zijn de gemeenschappen uiteen gevallen en de kennis van de rituelen bijna verdwenen.  

Waarom Ritueel?

Ons leven en haar loop staan onder invloed van veel natuurlijk processen in en buiten jezelf. Die processen zijn veelal cyclisch van aard; De aarde om de zon, de seizoenen, de 24 uurs klok, eb en vloed, hartslag of adem.

De aandacht die we geven aan grote momenten, erkent het belang van de levensfase waar je in komt of die je achterlaat. Waar vroeger de kerk of moskee vorm gaf aan de overgangen met ritueel, viering, dienst en ceremonie, zijn mensen nu meer op zoek om zelf deze vorm te creëren.  

Ritual cuts through and operates on everything besides the ‘head’ level.

– Aiden Kelly

Video Werkplaats van de Stilte

Projecten

Reis met de Griekse Godinnen