Ferment Liefde 

 

Ik kwam erachter dat mijn dieet een flink aantal gefermenteerde producten bevat. Ik eet (meestal zelfgemaakt) zuurdesembrood, kaas, misosoep of tamari bij het avondeten, soms chocola en een glaasje kombucha tijdens borreltijd. Mijn lichaam werkt goed op ‘voor verteerd’ voedsel, echter teveel kan de zuurgraad verhogen en ontstekingen in de hand werken. 

Ons lichaam bevat een enorme hoeveelheid micro organismes in de vorm van bacterieen, schimmels en virussen. “Jakkie!”. Nou, niet echt. Ze zijn van ongelofelijk groot belang bij onze gezondheid. Bij fegmenteren, voeg je microben toe aan het bereidingsproces, waardoor de aard, voedingsstof en waarden verandert. Bijvoorbeeld brood; rauwe meel kan een mens niet verteren. Maar als je er een desem (of gist) cultuur aan toevoegt, verander je het van vorm waardoor je het een van de belangrijkste voedingsbronnen maakt van ons dieet.

Waar ik in de tuin zweer bij een goed werkende compost voorziening wat ook een fermentatie is, heb ik mezelf ook willen verdiepen in de fermentatie van mijn voeding. Langzaam maak ik me de kunst van inmaken en fermenteren eigen en een mooie start was het maken van mijn eigen kombucha. We drinken namelijk geen alcohol en ik werd soms een beetje flauw van thee en water. Ik zocht een drankje met pit; en dat is kombucha zeker. Vol met goede bacteriën, mineralen en vitaminen.  Hieronder vind je mijn recept

Mocht je een kombucha starter willen, stuur me een bericht. Voor €5 plus de verzendkosten, stuur ik het op.

 

6 + 8 =

Recept Kombucha

Mijn kombucha werkt op groene thee. Gewoon, omdat er minder theïne inzit. De ‘cultuur’ die je toevoegt aan de thee is wat ze een ‘scoby’ noemen; een soort paddestoel die de suiker omzet in koolzuur.

In het maakproces, heb je twee fasen. De eerste fase duurt 6 tot 12 dagen, afhankelijk van de temperatuur en de grote van je scoby. De tweede fase is na de botteling waar de fermentatie doorgaat in een afgesloten fles voor de verrijking van koolzuur. Na 5 dagen zet je de flessen koel om het proces te stoppen, anders wordt het te zuur.

In mijn versie voeg ik hibiscus en rozenbottel toe, voor de kleur en de extra ijzer. Belangrijk is dat je de scoby niet verhit, je ‘dood’ daarmee de actieve werking. Start met:

– 1 liter water

– 6 gram groene thee

– 4 gram hibiscus/ rozebottel

– 80 gram suiker 

Fase 1: Je brengt water aan de kook, zet het vuur uit en voeg de suiker, thee en kruiden toe. Roer tot de suiker is opgelost en the the min 15 minuten heeft getrokken. Koel af tot kamer temperatuur, giet in een pot en voeg de scoby toe met een beetje kombucha van de vorige lichting (15ml). Dek de pot af met een doek (geen deksel) en zet in een donkere ruimte met stabiele temperatuur.

Fase 2: Haal met schone handen de scoby uit de pot en zeef de kombucha. Giet het in een fles die je kan sluiten en voeg naar behoefte kruiden, specerijen of fruit toe. Sluit de fles en laat de kombucha nog een paar dagen buiten de koelkast staan. Er kan zich nog wat cultuur vormen, wat lijkt op een kleine scoby aan de oppervlakte. Dit is normaal. Zet daarna de fles in de koelkast en drink naar behoefte. Heerlijk! 

 

Een Netflix tip

In de serie “Cooked” van culinair journalist Michael Collin volg je de basis principes van voedingsbereiding waaronder in de vierde episode Earth het wonder van de fegmentatie. De moeite waard om eens te bekijken. 

Projecten

Reis met de Griekse Godinnen