Groene bondgenoten

Vitex Agnes Castus; Monnikspeper

Soms lopen dingen zo synchroon dat je bijna moet geloven in predestinatie. Alles is voorbestemd en komt voorbij als het echt nodig is. In mijn kruidenstudie werd ik geraakt door een kruid wat ik niet kende en waar veel bijzondere werking aan werd toegedicht. Een echt vrouwen kruid, helemaal gemaakt voor balans van hormonale en menstruatiecyclus. Ik kocht de gedroogde kruiden en maakte thee. Wow, wat een krachtige, peperachtige geur. Wel vrij bitter en jammer dat het hier niet groeit. Ik liet het rusten, het kruid liet mij echter niet met rust. 

We reden deze zomer tijdens onze reis door Albanië. Het was snikheet, we stonden al uren in de file voor een half kapotte brug en zigeuners liepen langs de autoramen op zoek naar een paar Lek, of snoepjes voor de kinderen.  Ik moest plassen en zocht een beschut plekje in de lage struiken langs de weg. Hoewel het er smerig was, viel me een heerlijke geur. Ik zag een veelvoud van paarse bloemen boven mijn hoofd. Zoet kruidig geurende pluimen waaraan al zaadvorming groeide. Ik wreef de zaadjes door mijn vingers en herkende haar direct; monnikspeper. De enorme struik vroeg me om te plukken en de enthousiast nam ik wat uitgebloeide puimen in mijn hoed. 

Inmiddels staat er een winterharde struik in mijn tuin op een beschutte plek. Ik koester deze bijzondere exoot, om haar toewijding voor het vrouwelijk lichaam. De thee en tinctuur die ik gebruik, helpen me in de pieken en dalen van de pre-menopause. Het haalt de angel uit de stress die ik soms ervaar, en verzacht mijn emoties. Een voetnoot voor het gebruik; je moet er lange tijd van gebruiken wil je het effect voelen. Dus heel gedisciplineerd elke dag 15 druppels of een kopje brouwsel. 

Projecten

Reis met de Griekse Godinnen