Groene bondgenoten

Leonurus Cardiaca – hartgespan

We verhuisde een aantal jaren terug naar een huis met een tuin, iets waar ik altijd van droomde. De eerste jaren paste ik mijn kennis toe van biologisch tuinieren; wisselteelt, gezonde bodem, zaden van goede oorsprong. Tot er in een voorjaar een bijzondere plant begon te groeien. Ik had niks op die plek gezaaid en de bladeren herkende ik niet. Omdat ik nieuwsgierig was naar deze onuitgenodigde gast, liet ik hem staan. Het groeide tot bijna een meter in omvang en twee meter hoog, met stronken paarse bloemetjes. Het bleek het kruid Hartgespan te zijn (Leonurus Cardiaca); hét kruid voor de jonge moeder en voor het herstel van een bevalling.
Inmiddels is mijn tuin een kruidenbos, zonder rijtjes groentes en met weinig inmenging. Hartgespan heeft me geleerd om te kijken en te luisteren naar mijn tuin. Zij is een bondgenoot geworden in mijn studie en ervaring voor een gezond en gelukkig leven.

Kruiden werking hartgespan:

– Nervine

– Vulnerair

– Tonisch

Aanbevolen voor hartkwalen, migraine, angst en uitdagingen tijdens de menopauze. Het kalmeert emoties en angst en verhoogt de vaginale lubricatie. Het staat bekend om zijn directe werking op de hart-baarmoeder meridiaan (Bao Mo). Werkt goed tegen opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid.

INSTRUCTIES:

Het kruid wordt het best gebruikt als tinctuur. De smaak is zeer bitter.

Mijn tribe

Yoga