Groene bondgenoten

Bijvoet – Artemisia vulgaris

Er is niet veel voor nodig om Artemisia Vulgaris te kronen tot DE Koningin van de vrouwelijke kruidengeneeskunde. Zij groeit in grote hoeveelheden en is wijd verspreid in Europa, Amerika, Noord-Afrika, Azië en Alaska. Haar kruidenwerking is enorm en onderzoekt de vrouwelijke gezondheid en welzijn vanuit fysiek, emotioneel en spiritueel oogpunt. 

Het kruid maakt deel uit van een oude chinese remedie genaamd “De Drievoudige Godin” die een gelijk deel omvat van vogelmuur, bijvoet en hartgespan. Er is veel mythe rond deze plant en evenveel toepassingen in de traditionele keuken. Ze werd toegevoegd aan traditionele biermengsels en andere dranken en stond bekend om het afschrikken van boze geesten. De gemalen wortel werd vroeger tegen epilepsie en een zwakke maan cyclus

We kunnen haar zien als koningin-genezer van ontstekingen, specifiek voor het spijsverteringsstelsel. Ze doodt schimmelinfecties in het lichaam en stimuleert de gal en de lever. Daarom kan men Bijvoet toevoegen aan vette gerechten. 

Daarnaast is het HET kruid voor de traditionele Chinese behandeling van Moxa, het verwarmen van de accupressuurpunten. Het is een gemakkelijk kruid om smudgesticks van te maken. Het verbranden van de aromatische bitters werkt als insectenverdrijver. Het bevordert lucide dromen en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

 

Vindplaats: bermen

75-150 cm 

Aug – september 

wortel en kruid 

Bevat eterische olie Cineol wat werkt als een wormdodend middel. Te veel gebruik heeft contra indicaties.

Herborist Susun Weed heeft een leuk filmpje over ‘crownwort’, haar vertaling van de Artemisia Vulgaris