Mijn passie voor kruiden werd aangewakkerd door St Jans kruid. We fietste in de zomer altijd langs een groot veld waar de kleine gele bloemen leken te roepen. Ik plukte, droogde, maakte olie en smugde de gedroogde bundels tijdens een aantal Sint Jans vieringen op de school van mijn kinderen.

In mijn persoonlijke studie over kruidengeneeskunde, kwam ik het werk tegen van de Ierse herboriste Carole Guyett die een prachtig boek schreef over plant initiaties. Hierin beschrijft ze de oude keltische jaarfeesten en de kruiden die specifiek verbonden zijn aan de verschillende seizoenen. Geinspireerd starte ik deze midwinter met een vastekuur met het Sint Jans kruid. Voorbereid met een aantal dagen plantaardig, suikervrij en geen gefermenteerd eten, startte ik met drie dagen alleen Sint Jans Kruid drinken.
De diepte en wijsheid van deze plant in werkelijk onbeschrijfelijk en kaderen doet het echt te kort. Maar laat ik een kleine bloemlezing geven over deze Drager van Licht. Sint Jans Kruid is vernoemd naar de voorganger van het lichtkind Jesus, Johannis de Doper. Geen toeval; hij was de profeet die de wereld klaar maakte voor de Verlosser die na hem kwam. Dat is precies wat Sint Jans kruid doet. Het bereid je voor, optimaliseert je ontvankelijkheid om het licht te ontvangen.
We weten dat onze lichaamscellen, net zoals in planten, ultraviolette lichtcellen (biofotonen) aanmaken die lichte straling dragen. Samen met bio electroden, zijn het de sutiele energiedragers en worden deze cellen gezien als de verbinder tussen onze fysieke en spirituele identiteit. Bij planten is er een vergelijkbaar proces, echter Sint Jans Kruid, die rond de langste dagen van het jaar bloeit, absorbeert de licht energie optimaal. Als je het bloemetje plukt en tussen je vingers wrijft, komt er een rode vloeistof af, wat de getrokken olie rood kleurt en de bijnaam Balderbloed geeft.
Het wonderkruid St Jan is dus een krachtige heler. Het wordt in de regulieren gezondheidzorg ingezet als het natuurlijke middel tegen depressies. Het heeft een positieve werking op de slijmvliezen van de lever en gal, en helpt bij het emotionele en fysieke verteringsproces. De plant wordt ook ‘het arnica van het zenuwstel’ genoemd en geeft een gevoel van veiligheid, bescherming en leiding.
Het is erg fijn om soms door een (licht) drager gedragen te worden. Ik had bij licht altijd een idee van ‘lumiere’, een lichtbron die schijnt in de duisternis. Maar na de kruidenkuur heeft ‘licht’ een diepere betekenis gekregen. Ik oordeel minder, het onderscheid tussen bewust en onbewust is scherper, ik voel direct welke voeding, woorden, acties mij ondersteunen of juist niet goed zijn voor mij. Een prachtige ervaring en diepe buiging voor wat de plant heeft te bieden voor onze gezondheid en heling.